Microsoft, Exchange 2010' u piyasaya sürüp web sitesinden Exchange Server 2007' yi indirmek isteyenleri 2010' a yönlendirse de ülkemizde hem sunucu hem istemci tarafında Microsoft' u 2 işletim sistemi geriden takip ettiğimiz bir gerçek. Türkiye' de halen exchange 2003 ve 2007 revaçta (kurumsal firmalar hariç tabii).
Exchange Server 2007' nin Windows Server 2003 Üzerine Kurulumu
-
.NET FRAMEWORK 2.0 ve onun güncel hotfixini
-
Server 2003' ün güncel service pack ini
-
Power Shell i
-
Microsoft Management Console (service pack ile birlikte geliyor)
kurmanız gerekmektedir. Zaten güncel bir makine kullanıyorsanız .net ve servicepack kriterlerini sağlamışsınızdır. Bu arada ortamda en az bir domain, global catalog bulunmalı ve domain en az 2000 native mod da olmalı, Exchange 2007 mix mod domainlerde çalışmamaktadır.
Bu adımlardan sonra Server 2003' de Program Ekle Kaldır/Windows Bileşenleri Application Server altında IIS içerisinden WWW services, IIS management, common files kurulmalıdır.
*********************************************************************************
Exchange Server 2007' nin Windows Server 2008 Üzerine Kurulumu
Exchange' in kurulumuna geçmeden önce;
-
Power Shell (Server manager, Add Features)
-
Remote Server Administrator Tools (Server 2003' dekinin adı adminpack.msi idi)(Exchange Server aynı zamanda DC ise gerek yok)
-
IIS ve varsayılan bileşenleri
-
IIS 6 Metabase compatibility
-
IIS ISAPI Extensions
- IIS 6 Management Console
- IIS Basic Authentication (Temel Kimlik Doğrulaması)
- IIS Windows Authentication (Windows Kimlik Doğrulaması)
- IIS Digest Authentication (Özel Kimlik Doğluma)
- IIS Dynamic Content Compression (dinamik içerik sıkıştırma)
kurulmalıdır. Tüm bu gereksinimleri Server Manager konsolundan tek tek kurmak gereksiz külfet. Bu yüzden;
ServerManagerCmd -i RSAT-ADDS (Eğer sunucu DC değilse kurun)
ServerManagerCmd -i PowerShell
ServerManagerCmd -i Web-Server
ServerManagerCmd -i Web-ISAPI-Ext
ServerManagerCmd -i Web-Metabase
ServerManagerCmd -i Web-Lgcy-Mgmt-Console
ServerManagerCmd -i Web-Basic-Auth
ServerManagerCmd -i Web-Digest-Auth
ServerManagerCmd -i Web-Windows-Auth
ServerManagerCmd -i Web-Dyn-Compression
yukarıdaki komutları kopyalayıp bir not defterine yapıştırıp Farklı kaydet/Kayıt türü:Tüm Dosyalar deyip .bat uzantısı ile masaüstünüze kaydedip çift tıkladığınızda otomatik olarak grafik arayüz olmadan komut satırında kurulumlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Yukarıda görüldüğü gibi otomatik olarak komut satırında gerekli kurulumlar yapılmakta. Üst kısımda Web serverın temel bileşenlerinin kurulduğunu görüyoruz.
Tüm kurulumlar tamamlandıktan sonra Exchange Server 2007 Kurulum CD mizin içerisinde bulunan Setup.exe dosyasını çalıştırıyoruz.
Adım 4: Instal Exchange diyoruz.
Resim kalabalığı olmasın diye eklemedim. License Agrment i okuyup onayladıktan sonra Error Reporting bölümüne geliyoruz. Kurulum sırasında bir hata ile karşılaşırsak bunu Microsoft' a hata raporu olarak gönderip tekrar Microsoft' tan geribildirim isteyip istemediğimizi soruyor. No diyerek geçebiliriz.
Typical ve Custom olmak üzere iki farklı seçenek çıkıyor karşımıza. Bunlara geçmeden önce, Exchange 2007' de yapılmak istenen her iş, farklı bir rol altında toplanmış durumda. İhtiyacınız doğrultusunda, gerek görmediğiniz rolleri kurmayarak makinenizin performansını artırabilirsiniz.
- Hub Transport Server Role: Mail akışını sağlar. En önemli rollerden olduğunu söyleyebiliriz.
- Client Access Server Role: MAPI Client (Messaging Application Program Interface: mail gönderim ve alımlarını bir program arayüzü ile yapan kullanıcı) dışındaki kullanıcıların maillerine erişimleriini sağlar.
- Mailbox Server Role: Mail Database ve Public Folder Database leri üzerinde bulundurur.
- Unified Messaging : Bu servisi destekleyen telefon santralleriyle entegre çalışarak sesli mail gönderilip alınmasını sağlar.
- Edge Transport: Antispam ve antivirüs amaçlı kurulur. Ancak "hub transport-client access-mailbox-unified message rollerinden herhangi birinin kurulduğu makineye kurulamaz.
Yukarıdaki resimde Custom install seçtikten sonra 4 rolden herhangi birini seçtiğimizde direkt EDGE TRANSPORT seçilemez duruma gelmekte. Edge Transpor, virüs ve spamlerle savaşacağı için güvenlik amacı ile diğer rollerin kurulduğu makineye kurulamaz. Edge Transport un domaine dahil olması da gerekmemektedir.
Ben mail sunucuma edge transport kurmayacağım için typical install diyerek benim için gerekli ve yeterli olan rolleri kuracağım.
Bir sonraki adımda Exchange 2007, ortamımda bir Exchange 2003 organizasyonunun olmadığını Active Directory e sorarak öğrendi ve buyüzden First Organization yazıyor resimde. Next diyoruz.,
Ortamda 2003 outlook kullanılacak mı diye soruyor wizard bize. Eğer evet dersek kurulum esnasında 2003 kullanıcıları için Public folder oluşturacak exchange. Tabi sonradan public folder database i oluşturmak ta mümkün. Bu arada Microsoft Public folder kavramını ortadan kaldırıyor artık.
"Gerekli önkoşulları sağlıyor muyuz?" bunun testini gerçekleştiriyor wizard. Bu işlem makinenizin performansına da bağlı olmakla birlikte uzun sürecektir.
Tüm önkoşulları sağlamakla birlikte sürekli aldığımız uyarıyı açıklayayım. Ben 32-bit versiyonlu bir sunucu kuruyorum. 32 bit versiyonu sadece test amaçlı üretilmiştir. Şirket ortamları için uygun değildir. Tabi şirket ortamında da kullanılabilir ancak herhangi bir sorun yaşanması durumunda Microsoft telefonu yüzünüze kapatacaktır.
Exchange Server 2007 nin hangi sürümünü kurarsanız kurun lisans sormaz. Kurulumdan sonra Exchange Management Console dan lisans anahtarı girilir.
Nihayet kurulumu tamamladık. Alttaki kutucuğu işaretlersek kurulum sonrasında Exchange Management Console Çalışacaktır.
Eğer konsol çalışmaz ya da çalışmasına rağmen hata verirse makinenizi yeniden başlatmanızı ve exhange servislerinin çalışmasını bi süre beklemenizi öneririm. Aşağıdaki resimdeki gibi olmalı Exchange servisleriniz (Run/services.msc)
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.