Windows Görev Zamanlayıcı (task scheduler) belirli işleri pediyoda bağlama, ileri bir tarihte/saatte bir programı çalıştırma…vs. birçok işi otomatize edebildiğimiz bir sistem aracı. Örneğin shutdown komutunu task scheduler ile bir kaç saat sonra çalıştırarak pc başında değilken makinemizin kapanmasını isteyebiliriz.
Shutdown demişken;
Başlat/Çalıştır/cmd konsola shutdown /? yardığımızda komutun parametlerini görebilmekteyiz. Örneğin konsola shutdown /p komutunu yazarsanız makineniz sorgusuz sualsiz kapanacaktır. Ya da shutdown -s -t 30 komutunu yazdığımızda makinemiz 30 sn sonra kapanır. Saniye cinsinden rakamı 10 yıla kadar uzatmanız mümkün. Shutdown /s /t 30 komutunu (boşlukları unutmayalım) konsola yazmamız yeterli olsa da ben bunu Görev Zamanlayıcı’ da göstermek istiyorum. Bu vesile ile hergün şu saatte şu programı/komutu çalıştır nasıl yapılır görmüş olacağız bu küçük örnekle.
Görev Zamanlayıcının Kullanımı
Görev Zamanlayıcı’ ya Donatılar/Sistem Araçları içerisinden ulaşıyoruz. Sağ tık / Temel Görev Oluştur.
Görevimize bir isim veriyoruz.
Yazacağım komutu bi kez çalıştıracağım.
Görevin (task) nezaman başlayacağını belirliyoruz
Program (exe) çalıştıracağım için üstteki radio butona tıklıyorum.
Komutum : Shutdown
Parametleri : /s (shut) /t (time) / 0 (saniye cinsinden zaman)
Normalde Shutdown /P (hemen kapa, time belirleme) yazmamız yeterli ancak ben zaman belirlemek istersek nasıl yazmamız gerekir bunu da göstermek açısından yukarıdaki parametleri tercih ettim. (-) veya (/) kullanabilirsiniz. İkisi de aynı şeydir komut satırında.
Zamanlanmış Görevlerin Listesini ise Başlat / Çalıştır / cmd / schtasks.exe yardımı ile görebiliriz.