NTLDR Dosyası Eksik Yeniden Başlatmak İçin Ctrl+Alt+Del Tuşlarına Basınız!

Windows XP işletimsistemlerinde sistemin başlaması için ihtiyaç duyulan bazı dosyalar C:\ dizini aldında bulunmaktadır. Eğer bu dosyaları göremiyorsanız yukarıda “Araçlar/Klasör Seçenekleri” bölümünden “Korunan İşletim Sistemi Dosyalarını Gösterme kutucuğunu boşaltıp”, “Gizli Dosya ve Klasörleri Göster” demelisiniz.

Bu ayarları yaptıktan sonra C:\ Dizini altında bazı sistem dosyaları görünmektedir.

boot.ini dosyası nedir? ne işe yarar? :

Not defteri ile açıp incelediğimizde;

İşletim sisteminin hangi diskin hangi partitionunda olduğu bilgisi yer almaktadır. Timeout (zamanaşımı) süresi birden fazla işletim sisteminiz varsa (yani C:\ dizininde XP, D:\ dizininde Windows 7 var diyelim) iki işletim sisteminden birini seçmenizi 30 saniye bekler ve siz herhangi birini seçmezseniz varsayılan olarak hangi işletim sistemi ayarlı ise onunla başlar sistem. Prensip olarak son kurulan işletim sistemi varsayılan işletim sistemidir. Timeout bölümünün hemen altında default= bölümü bize varsayılan (yani ilk başlayacak) işletim sisteminin hangi diskin hangi part ında olduğu bilgisi yer alıyor. Benim Harddiskimde şuan sadece 1 tane işletim sistemi bulunmakta.

boot.ini dosyasını not defteri ile düzenlemek pek efektif olmaz. Windows+R kısayolu ile RUN (çalıştır) ı açıp içine MsConfig yazıyoruz;

Tamam dedikten sonra aşağıda resimde görüldüğü gibi bazı ayarlamalar yapabileceğimiz MsConfig menüsü karşımıza çıkıyor.

BOOT.INI bölümünde zamanaşımı süresini sağ taraftan ayarlayabiliyoruz eğer 2 tane işletim sistemimiz olsaydı ortada bulunan “Varsayılan Olarak Ata” butonu seçili olacak ve iki işletim sisteminden birini varsayılan olarak seçecektik. Yani açılışta 30 saniye hiç bir tuşa basmazsak varsayılan olarak hangi işletim sistemi seçili ise onu başlatacaktı makine.

————————————————

Asıl konumza dönecek olursak; Çalışıyor haldeki bilgisayarımızı kapatıp ertesi gün yeniden açtık ama alttaki ekran geldi diyelim.

Bu ekranın gelmesinin sebebi “NTLDR” dosyasının silinmiş olmasıdır. Makinenize virüs bulaşmış olabilir, yanlışlıkla birisi silmiş olabilir…vs. “NTLDR” boot loader dosyasıdır. Yani bilgisayarı boota hazırlar. NTLDR dosyası, ayarları boot.ini dosyasından okur.

Bu kısa bilgilerden sonra tabi ki birçok çözüm yolu var ancak biz Kurtarma Konsolunu (Repair Console) kullanacağız. Bunun için makinemizi Windows XP cd mizden başlatacağız. BIOS dan CD/ROM u en üste taşıyarak başlangıç için gerekli dosyaları önce CD/ROM da aramasını sağlıyoruz. BIOS a genelde ilk açılışta DEL tuşuna basarak girilir ama her anakartta aynı değil tabi. F2 ya da F1 de olabiliyor. POST ekranını dikkatli okursanız hangi duş ile BIOS a girildiği bilgisi yazar.

Bu işlemden sonra Windows XP cdmizi CD/ROM a takıyoruz ve makineyi yeniden başlatıyoruz. “Cd den önyükleme için herhangi bir tuşa bas” ıyoruz.

xp kurtarma konsolu

Yeni bir işletim sistemi kurmayacağımız için bir R=Onar (repair) diyoruz.

“1: C:\WINDOWS” un anlamı şu; Eğer birçok işletim sistemimiz olsaydı alt alta sıralanacaktı hepsi. 1 tuşuna basıp 1. işletim sistemini seçiyoruz. Yönetici parolası soruyor benim makinemde parola olmadığı için ENTER la geçiyorum alt satıra.

D:\ sürücüsü, benim CD/ROM sürücüm. Sizinki farklı olabilir. XP CD sinin takılı olduğu CD/ROM Sürücü harfini hatırlamıyorsanız birkaç harfi deneyebilirsiniz. Ya da komut satırına map yazın.

Yukarıdaki resme geçmeden önce ben NTLDR ve NTDETEC.COM dosyalarımı uygulamayı göstermek için sildim makinemden.

d: diyerek D:\ dizinine geçiyorum. (yani cd nin içine)

daha sonra cd I386 komutuyla D:\I386 dizinine giriyoruz.

copy ntldr c:\ diyerek cdnin içerisindeki NTLDR dosyasını C:\ dizini altına kopyalıyorum.

copy ntdetect.com c:\ diyerek cdnin içerisindeki NTDETECT.COM dosyasını C:\ dizini altına kopyalıyorum.

exit diyerek çıkıyoruz. ve makinemiz artık açılacaktır. (kırmızı ile yazılan yerler komuttur. Aradaki boşluklara dikkat edilmeli)

Repair Console da kullandığımız 3-5 satırlık basit komut açılmayan sistemimizi açmamızı sağlıyor. Repair Console da kullanılabilecek komutların listesini HELP /? yazarak listeleyebilirsiniz.

Tags:

About Emre BAŞTUĞ

Emre BAŞTUĞ